Sajtószoba

Tilos az égő olajat vízzel oltani! – A leggyakoribb háztartási balesetek

2016.03.22

A katasztrófavédelem és a biztosítási szakemberek tapasztalatai szerint az egyik leggyakoribb háztartási baleset abból adódik, hogy a tűzhelyen felejtett olaj meggyullad, a tüzet pedig vízzel próbálják eloltani. Pedig ez a legrosszabb megoldás, az égő olajba öntött víz hatására az olaj robbanásszerűen kivetődik az edényből. Emiatt a közelben tartózkodók égési sérüléseket szenvedhetnek, a konyhában lévő tárgyak pedig meggyulladhatnak – ahogy ez a videón is látszik:

 

 

A jelenség magyarázata egyszerű: a víz sűrűsége nagyobb az olajénál, így amikor az égő olajba a vizet beleöntjük, az az edény aljára süllyed, azaz az olaj alá. A magas hőmérsékletű olaj hatására a vízből pillanatok alatt gőz keletkezik, amely már jóval könnyebb az olajnál, és robbanásszerűen tör ki az edényből.

Mi a teendő, ha meggyullad az olaj a tűzhelyen? A helyes oltási módok a következők lehetnek:

- Az égő lábasra, olajsütőre tegyünk fedőt, így az égés azonnal megszűnik, és zárjuk el (kapcsoljuk ki) a tűzhelyet.

- A kereskedelmi forgalomban kapható lángmentesített takaróval fedjük le az égő edényt.

- A konyhában tartsunk készenlétben olyan tűzoltó készüléket, amellyel a konyhában keletkező bármilyen tűz (elektromos, olaj) biztonsággal eloltható.

 

Forrás: Katasztrófavédelem
További híreink

Tudta-e,
hogy...

Magyarázat mindig van, ám egyik sem indok!
A telefonunk, s így minden, ami azon keresztül jut el hozzánk alapvető része az életünknek. A telefonon keresztül kommunikálunk, dolgozunk, szórakozunk; az egyik fő eszközünk a világhoz való kapcsolódásban.
Kárbejelentés

Kárbejelentés

Ingatlanellenőr

Ingatlanellenőr

KÖSZÖNJÜK!