Sajtószoba

Készítsük fel lakásunkat is az ünnepre!

2015.12.22

Tavaly év végén a legtöbb kárt a tűzesetek okozták, összesen 36 millió forint értékben jelentettek kárt az Aegon Magyarország ügyfelei. A károk jó része ugyanakkor megelőzhető lenne, ezért a szakemberek összegyűjtöttek néhány jótanácsot.

Az Aegon Magyarország tapasztalata szerint az év végi időszakban a leggyakrabban előforduló káreset a tűz, legtöbbször még mindig a karácsonyfa izzók, illetve csillagszórók okozzák a tüzeket, de gyakoriak a főzéskor, sütéskor kifröccsenő forró olaj okozta égési sérülések is.

Tavaly a karácsonyi-újévi időszak két hete alatt közel 160 tűzesettel kapcsolatos bejelentés érkezett a biztosítóhoz. Az esetek többségében a kárösszeg viszonylag alacsony, 500 ezer forint alatti volt, de a bejelentések egyötöde milliós nagyságrendű kárral járó esemény volt. A legnagyobb bejelentett kár majdnem 17 milliós nagyságrendű, ebben az esetben a tüzet a vizsgálatok szerint rövidzárlat okozta. Az épületben, a bútorokban és egyéb ingóságokban keletkezett kár. A bejelentett károk összértéke elérte a 36 millió forintot.

A szakemberek szerint azonban a károk jó része egy kis odafigyeléssel megelőzhető lenne. Ezért az Aegon Országos Kármegelőzési Program szakértői összegyűjtöttek néhány jótanácsot, amelyre érdemes odafigyelni az ünnepi időszakban is:

 

  1. Tudta Ön, hogy egy lakás nappalija körülbelül negyven másodperc alatt ég le? Éppen ezért kiemelten figyeljünk rá, nehogy egy rövidzárlat komoly károkat okozzon, ha elmegyünk otthonról. Ha hosszabb időre, több napra elhagyjuk otthonunkat, az elektromos készülékeket érdemes áramtalanítani, hogy megelőzzünk egy elektromos zárlatból kialakuló tüzet.
  2. Az adventi koszorú gyertyáit, a mécseseket, illatosítókat tegyük biztonságos, nem éghető alátétre. Ha nyugovóra térünk vagy elmegyünk otthonról, mindenképp oltsuk el ezeket, a karácsonyfa égőit pedig kapcsoljuk le.
  3. A karácsonyi égősorokat szaküzletekben vásároljuk meg. A piacokon, utcai árusoktól vásárolt termékek jellemzően nem rendelkeznek érintésvédelmi tanúsítvánnyal, és zárlatot okozhatnak, amely lángra lobbanthatja a karácsonyfát és vele az egész lakást.
  4. Vigyázzon lakására, vagyonára a síelés alatt is, hogy ne üres lakás várja, ha hazatér! A közösségi médiában megosztott információk ötletet adhatnak a betörőknek. Csak akkor osszon meg utazásáról képeket, pontos információkat, ha biztos benne, hogy azokat valóban csak a szűk baráti köre látja, vagy halassza el az élménybeszámolót a visszaérkezése utánra!
  5. Nagy értékű ajándékairól készített fotókat sem tanácsos megosztani a közösségi oldalon, hiszen ezek is ötleteket adhatnak a betörőknek!
  6. Amennyiben elutazik, kérje meg barátját, ismerősét, hogy rendszeresen ürítse ki a levélszekrényét! Távolléte idejére célszerű a csengőt kikapcsolni, és/vagy időkapcsoló programozásával időnként a világítást, hogy a lakás elhagyatottsága ne legyen könnyen ellenőrizhető!
  7. A ház körül található fák meggyengült ágait vágjuk le, ellenőrizzük rendszeresen az épület tetőszerkezetét, így egy nagyobb havazás, vagy ónos eső nem okoz kárt az épületben, vagy a parkoló autóban.További híreink

Tudta-e,
hogy...

Mintát mutatnak a felnövő generációnak – tudatosítani kell a felelősséget!
Már közeledik a felnőttkorhoz az a generáció, akiknek a szüleiknek is mindennapos munkaeszköz, az életük része az internet, a mobiltelefon és az ő eszköz használatukat, viszonyulásukat a virtuális világhoz nagyban formálja, hogy mit látnak kisgyerekként a felnőttektől.
Kárbejelentés

Kárbejelentés

Ingatlanellenőr

Ingatlanellenőr

KÖSZÖNJÜK!