Sajtószoba

Évente 600 millió forintnyi értéket adunk a betörőknek

2015.05.12

Három régióban indított közös mintaprojektet a rendőrség, a polgárőrség, az Aegon Magyarország és a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács. A cél a betörések számának visszaszorítása a lakosság figyelmének felkeltésével. A szervezők bíznak benne, hogy jövőre a programot országos szintre emelhetik.

Biztonságtechnikai szakértők szerint az ingatlanok a legnagyobb veszélyben hétköznap 10 és 15 óra között vannak, az elkövetés módjára pedig egyre inkább az ad hoc módszer a jellemző. A betörések gyakorisága ugyanakkor nem mutat összefüggést az ingatlan értékével, vagy a tulajdonosok vagyoni helyzetével. A betörők a kínálkozó alkalmakat használják ki, a gyorsan és könnyen mozdítható értékeket szedik össze az ingatlanban, ahol legfeljebb 5-10 percet töltenek.

Az Aegon Magyarországhoz mint piacvezető lakásbiztosítóhoz tavaly Budapest és Pest megyéből közel 2200 betöréshez kapcsolódó kárbejelentés érkezett, Borsod Abaúj Zemplén és Szabolcs-Szatmár megyéből 370, míg Somogy és Baranya megyéből közel 410 kárbejelentés érkezett. Betöréses károkra ebben a három régióban közel 440 millió forintot fizetett ki a biztosító , országosan pedig ennek a többszörösét, közel 600 millió forintot.

A szakértők véleménye szerint a vagyon elleni bűncselekmények nagy részét egy kis odafigyeléssel meg lehetne előzni. A rendőrség, a polgárőrség, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács és a piacvezető lakásbiztosító ezért közös mintaprojektet indított az említett három régióban. A program célja a lakosság felvilágosítása, megfelelő információhoz juttatása, hogy egyre kevesebben váljanak betöréses lopások áldozatává.

A programban a polgárőrök arra törekszenek, hogy minél több helyi lakoshoz, háztartáshoz jussanak el személyesen preventív tanácsadással, illetve hogy minél több helyi rendezvényen terjesszék a betöréses lopások megelőzésének lehetséges módszereit. A program keretében a polgárőrök segítségével és az Aegon támogatásával jelentős mennyiségű riasztóéket osztanak ki a rászoruló és idős embereknek. Háromszázezer családhoz juttatják el a közösen készített betörés megelőzési jótanácsokat tartalmazó információs anyagot.

„Bár az érintett régiókban az adataink szerint csökken a betörések száma, a lakásbiztosítások száma pedig nő, ezek a bűncselekmények mégis nagyon rossz hatással vannak a lakosság biztonságérzetére” – mondta el Szombat Tamás, az Aegon vezérigazgató-helyettese. „Pszichésen is nagyon nehéz feldolgozni a betörést, azt, hogy otthonunkban egy idegen járt, kutatott a személyes tárgyaink, a gyerekeink holmijai között.”

Előfordul, hogy egy betörés után inkább elköltözik valaki, annyira nem érzi biztonságban magát a lakásban, ahova egyszer már betörtek.

„Ezért fogtunk össze a rendőrséggel és a polgárőrökkel, hogy a mindannyiunknál meglévő tapasztalatot és tudást osszuk meg egymással, és közösen adjuk át az információt a lakosságnak” – teszi hozzá Szombat Tamás.

A mintaprojekt szeptember végéig tart, ekkor a résztvevő szervezetek közösen értékelik az eredményeket. A tapasztalatok feldolgozása után pedig várhatóan a jövő évben a projektet országosan is kiterjesztik. 
További híreink

Tudta-e,
hogy...

Téves biztonságérzet – ne engedjünk a kísértésnek!
Talán ez az a korosztály, ahol néhány rövid szót bepötyögni, annyira rutin műveletnek tűnik, hogy ez a rutin, adhat nekik egy téves biztonságérzetet. A huszonévesek és harmincasoknak esetében nagy a kísértés: gyorsan megírni egy SMS-t, vagy a harmincasoknál egy emailt.
Kárbejelentés

Kárbejelentés

Ingatlanellenőr

Ingatlanellenőr

KÖSZÖNJÜK!