Kutatások főbb megállapításai

Vezetés közben nem társ az okostelefon

Tízből négyen használják az okostelefonjukat vezetés közben és közülük minden ötödik ember üzeneteket és közösségi médiás bejegyzéseket is szokott írni vezetés közben – derül ki az Aegon és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös felméréséből. A reprezentatív kutatás szerint a sofőrök kilencven százaléka tisztában van azzal, mennyire veszélyes vezetés közben csetelni, üzenni és posztolni, mégis megteszik.

Az Aegon és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság több hónapos közös munkával készítette elő nagyszabású kampányát, amelynek célja, hogy a sofőrök ne az okostelefon képernyőjére figyeljenek vezetés közben. Ennek része volt egy reprezentatív kutatás is, amely szerint ahogy a világon mindenütt probléma a vezetés közbeni okostelefon-használat, úgy Magyarországon is rengeteg ember érint ez a veszélyes jelenség. Az adatok szerint van tennivaló bőven.

Tízből négyen használnak mobilt vezetés közben. Tízből 8-an ismernek olyan sofőrt, aki kézben tartva rendszeresen használja a készüléket vezetés közben. A jelenség a megkérdezett nők egyharmadára, míg a férfiak felére jellemző, és a városban élők között gyakoribb, mint a kistelepülésen élők körében.

Leginkább a budapesti férfiakra jellemző, hogy vezetés közben okostelefont használnak. Közülük minden ötödik üzenetet vagy emailt ír rajta, néz valamit a képernyőn, vagy posztol valamelyik közösségi oldalra. A döntő többségük telefonál (78%) és GPS alkalmazást használ (59%). Az üzenetküldés és a közösségi médiahasználat kiemelkedő gyakorisággal fordul elő a 18-39 éves korosztályban, míg a vezetés közbeni email írás a 30-39 évesekre jellemző, elsősorban azokra, akik vidéki városokban élnek.

A megkérdezettek kétharmada szerint veszélyes mobilt használni vezetés közben, további 24 százalék szerint pedig helyzettől függ, hogy veszélyes-e. Vagyis összességében kilencven százalékot is meghaladja azoknak a száma, akik tisztában vannak a vezetés közbeni telefonozás veszélyeivel és csak a megkérdezettek 7 százaléka mondja, hogy még azt sem tartja egyértelműen veszélyesnek, ha vezetés közben nyomkodja a mobilját. A felmérés szerint csaknem mindenkinek lelkiismeret-furdalást okoz a vezetés közbeni telefon-nyomkodás. A válaszadók 90 százaléka szerint jelent komoly problémát, hogy elvonja a figyelmet a vezetéstől. 

Mégis gyakori jelenségről beszélünk. Magyarországon több, mint másfélmillió ember vezet heti rendszerességgel autót, s ezt az adatot a kutatás számaival összevetve az jön ki, hogy mintegy 75 ezer olyan honfitársunk van, aki rendszeresen használja az okostelefonját vezetés közben.

Tudta-e,
hogy...

Magyarázat mindig van, ám egyik sem indok!
A telefonunk, s így minden, ami azon keresztül jut el hozzánk alapvető része az életünknek. A telefonon keresztül kommunikálunk, dolgozunk, szórakozunk; az egyik fő eszközünk a világhoz való kapcsolódásban.
Kárbejelentés

Kárbejelentés

Ingatlanellenőr

Ingatlanellenőr

KÖSZÖNJÜK!