Lakásvédelem

Az összes lehetséges káresemény közül talán a legrosszabb a betörés. Az embereket ilyenkor nem csupán a konkrét anyagi veszteség keseríti el, hanem az is, hogy az otthonukba egy idegen behatolt. Ráadásul az anyagi biztonságon kívül felmerül a személyes biztonság kérdése is. Az indulatokat nyilvánvalóan enyhítheti, ha a károsult rendelkezett biztosítással. Kicsi ugyanis annak az esélye, hogy az okozott kárt az elkövetővel megtéríttetik.

Mit lehet tenni a betörés elkerülése, a kár csökkentése érdekében?

Jó tudni, mekkora eséllyel válhatunk betörés vagy lopás áldozatává

A bűnügyi statisztikák szerint nincs feltétlen kapcsolat egy lakókörzet jóléte, rendezettsége és a betörések száma között. Vagyis az egyébként békés, kiegyensúlyozott és jómódú lakóövezetekben is előfordulhatnak viszonylag nagy számban rablások, betörések.

A fővárosban például Csepelen és a XVIII. kerületben, vidéken pedig Siófokon és Budaörsön a legrosszabb a helyzet az egy lakásra eső betörések számát tekintve. Budapesten a VII. kerület számít a legbiztonságosabbnak – a betörések valószínűségének meghatározásához ezért az itteni adat szolgál viszonyítási alapként; ugyanez a szerep vidéken Salgótarjáné.

 

A bűnesetek száma alapján a veszélyeztetettséget az alábbi táblázat mutatja az egyes településeken és kerületekben. (forrás: Etalon Védelem KFT)
 
 
 

Ha megtörtént a baj

Rendőrség

Amennyiben betöréses lopás áldozataivá válunk, haladéktalanul értesítsük a rendőrséget, és érintetlenül őrizzük meg a helyszínt, hogy a hatóság kiérkező munkatársai a nyomokat egy későbbi eredményes felderítés érdekében eredeti állapotukban rögzíthessék.

A közvetlenül a betörés észlelését követő tennivalókról bővebben itt olvashat.

Biztosítás

Később érdemes fellapozni a lakásbiztosítási szerződést, hogy vajon része volt-e a vagyontárgyak biztosítása. Sajnos, sokan egyszerű figyelmetlenségből beérik az épület biztosításával és elmulasztják a vagyontárgyaik biztosítását. A betörés során az épületben esett kárt (pl. betört ajtó, tönkretett zár stb.) a biztosító ekkor is fedezi, ám az ellopott tárgyak a veszteséglistára kerülnek. Nem kerül azonban sokkal többe, ha a biztosítás a vagyontárgyakra is kiterjed - ráadásul nem csupán az épületben találhatóakra, hanem – a biztosítástól függően – a kerti fészerben tárolt, vagy akár a kertben hagyott tárgyakra is.

Tipp!

Érdemes az értéktárgyainkról, berendezések esetén azok gyári számáról is fényképeket készíteni. Ez betörést követően nagyban megkönnyíti a nyomozók és a biztosító dolgát a kárfelvételkor, illetve esélyt ad arra, hogy a rendőrség a nyomozás során lefoglalt lopott tárgyak között azonosítani tudja, és visszaszolgáltathassa már elveszettnek hitt értékeinket.

Tudta-e,
hogy...

Függőség vagy az élet része?
Tíz emberből négy használ vezetés közben okostelefont, az Aegon és az ORFK kutatásai szerint, annak ellenére, hogy tíz emberből kilenc pontosan tisztában van ennek a veszélyeivel. Függőségről beszélünk? Erről kérdeztük Demetrovics Zsoltot, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karának dékánját.
Kárbejelentés

Kárbejelentés

Ingatlanellenőr

Ingatlanellenőr

KÖSZÖNJÜK!